15 jaar Praktijk voor Oosterse Geneeswijze !!

15 jaar Praktijk voor Oosterse Geneeswijze !!

Ik realiseerde me vanmorgen dat 2017 een jubileumjaar is voor mij. 15 jaar praktiseer ik als acupuncturist-massagetherapeut!

In die periode veel up en downs ervaren.
Om met de downs te beginnen en vrolijk met de UPS te eindigen;

Toen het ziekenfonds nog bestond werden standaard 6 acupunctuurbehandelingen vergoed.

A.g.v. privatisering zit acupunctuur(acup) niet meer in de basisverzekering. Het totaalbedrag vergoeding lag aan hoe je aanvullend verzekerd was en bij welke beroepsverzekering de therapeut aangesloten was. Acup. werd apart ingedeeld als additionele geneeskunde.

In 2005 werd acup. op een grote hoop ‘geveegd’ bij de categorie Alternatieve Geneeswijze. Nederland met Zweden zijn de 2 enige landen in Europa die weigeren Acup. te erkennen en te vergoeden als additionele gnw, ondanks aanbevelingen n.a.v. wetenschappelijk onderzoeken van acupunctuur door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Tot 2011 had ik een drukke praktijk, maar op termijn had dat consequenties. Samen uit een relatief kleine ‘vergoedingspot’ delen met een explosief groeiend aantal alternatieve genezers van allerlei ‘allure’. Daaronder velen met slechts een jaar LOI cursusje, gladde ‘netwerkers’ met een goede babbel en voorzien van bull-shit ‘wonderapparaten’ die pretenderen voor een hoog tarief alles te kunnen meten in het lichaam….

Ook door de financiële crisis, de steeds hoger oplopende zorgkosten werden mensen zuiniger, of konden steeds minder uitgeven. Tot overmaat van ramp werd na lang procederen eerder afgeschafte 21 % BTW, weer ingevoerd door de regering. Zorgverzekeraars die als echte bureaucraten ons verplichtingen gingen opleggen qua nascholingen die verplicht herhaald moesten worden, regeltjes etc.
Fysiotherapie-branche die constateerden dat acupuntuur effectief is en onze Triggerpoints naaldtechniek ‘steelden’ en het tot dryneedling omdoopten. Daarmee kaapten ze ook potentiële cliënten weg met deze door ervaren acupuncturisten minder gebruikte pijnlijke naald-techniek.

Een ander minder leuk aspect is dat je ondanks een jarenlange academische studie niet altijd serieus wordt genomen. Niet door de reguliere artsen en therapeuten en ook niet door het gros van het volk.
Geroddel en achterklap, in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde, waar veel pillen en therapie niet werken en duizenden (dodelijke) fouten worden gemaakt. Tijd om te kunnen behandelen met acup. wordt om financiële redenen je niet gegund. Men haakt vaak al na 4 weken af, terwijl men soms al meer dan 5 jaren chronische klachten heeft. Helaas ben ik geen wonderdokter.

Mensen met een ‘ doet er niet toe’ baan, die laatdunkend over mij doen, vooroordelen hebben zonder ooit acupunctuur te hebben ervaren, maar liever pillen slikken waar ze op termijn allerlei bijkomende kwalen van krijgen.

De UPS:
Vele collega’s zag ik noodgedwongen stoppen met praktiseren. Ik heb alle tegenslagen overleefd. Alive en kicking! Heb me niet overgegeven aan de commercie, door geforceerd te gaan netwerken of met een ‘ bull-shit’ meetapparaat te gaan werken, omdat ze zelf niet kundig genoeg zijn te kunnen manueel diagnostiseren. De gezondheid van een client overdragen aan een machine, welke dat technisch gezien niet aankan. Ja er zit vaak een commercieel softwareprogramma aangekoppeld. Die print dan een lijst met orthomoleculaire middelen uit. Kassa voor de ‘therapeut’, die deze met winst levert. Zien, horen, ruiken en voelen zijn mijn parameters. Vragen, pols- en tongdiagnostiek. Zo blijf ik trouw aan de Traditionele Chinese Geneeswijze en integer voor de client.

Heb door de jaren mezelf verbaasd hoeveel cliënten ik met soms hopeloos lijkende chronische klachten toch heb kunnen helen. Acupunctuur staat vaak als laatste therapie in de rij. Naaldenprikken zijn niet populair.. Bij acute klachten gaat men naar huisarts en fysio. Met of zonder behandeling verdwijnen acute klachten vanzelf door het herstellend vermogen van het lichaam zelf. Omdat mensen pas wanneer de klachten chronisch worden een acupuncturist raadplegen, is er nauwelijks van een placebo-effect sprake.

Geweldig en wonderlijk vond ik het mee te mogen maken dat sommige cliënten met ischias klachten strompelend in de praktijk kwamen en soms al na een of enkele acup. behandelingen normaal de praktijk uitliepen – De roker die 2 pakjes shag rookte en na acup. behandeling de volgende ochtend mij belde dat hij 2 emmertjes zwart slijm moest ophoesten. Hij heeft nooit meer gerookt – de suïcidale werkeloze jongen, depressief- antidepressiva gebruiker en drugsverslaafde na een sessie veel positiever in het leven stond. Ik zag hem vrolijk lachend achter de tap op de 4-daagde in Nijmegen – vrouwen op leeftijd, die na 3 mislukte IVF behandelingen m.b.v. Acupunctuur zwanger werden – man met al jaren chronische tennisarm na 8 x acup. Hersteld – Een Kok die uitgleed en met zijn hand in het mes viel. Pezen doorgesneden, zenuwen beschadigd. Dystrofie, hand voor 90% onbruikbaar-WAO. Na 20 behandelingen acup. hand weer voor 80% hersteld en man werkt weer als kok.

Zo zijn er voor mij zoveel dierbare herinneringen wat het werken als acupuncturist zo aantrekkelijk maakt, ondanks alle downs.
Onvergetelijk!!!!

Ik dank alle cliënten van mijn praktijk voor hun vertrouwen de afgelopen 15 jaar in mij als therapeut !!!